Împrumut în euro, pro sau contra: cât de riscant e să iei un credit în moneda unică europeană

de: Alexandru Puiu
27 08. 2023

Mulți români se îndreaptă către împrumuturile bancare în euro, nefiind conștienți, din nefericire, de amploarea riscurilor pe care și le asumă.

Dacă te gândești că un credit în euro e mai avantajos, fiindcă primești o monedă mai puternică decât cea națională sau că euro e mai stabil, atunci trebuie să aprofundezi cunoștințele tale legate de economie. Astfel de afirmații (pe care le-am tot auzit în jurul meu în ultimul timp, motiv pentru care îmi doresc să le și demontez), sunt cât se poate de greșite.

Cât de riscant e, de fapt, să iei un credit în euro?

În primul rând, un credit în euro ți se potrivește doar dacă ești plătit în această monedă. Cu alte cuvinte, dacă ție șeful îți dă salariul în euro, atunci te poți împrumuta în această monedă. Altfel, pierzi. De ce? Explicația e cât se poate de simplă, e vorba despre cursul valutar. Euro, după cum bine știm, deși e moneda celor mai puternice state europene, e mult mai valoroasă decât leul nostru și mai mult decât atât, leul mai are și tendința să se devalorizeze în fața sa, mai ales în următoarea perioadă. Nu o spunem noi, ci o indică cele mai recente previziuni conturate de CFA România.

Cel mai recent raport al CFA arată că în următoarele 12 luni cel mai probabil va trebui să scoatem din buzunar mai bine de 5 lei ca să cumpărăm un singur euro, atât de mult se va devaloriza moneda noastră națională. Practic, în următoarele 12 luni anticipațiile ne indică cel mai probabil o valoare de 5,0798 lei pentru un euro.

Prin urmare, vei pierde la schimbul valutar, iar aceste fluctuații vor fi mereu, după cum istoria a demonstrat deja.

Pe de altă parte, dobânzile se anunță a fi ridicate și de acum încolo. Un semnal în acest sens tocmai a venit de la Banca Centrală Europeană. Ca mențiune, dacă ai un credit în euro, te vizează deciziile BCE pe politică monetară, nu cele are BNR-ului nostru.

Din nefericire, BCE-ul vrea să combată inflația din statele zonei euro, așa că dă semnale că nu va reduce dobânzile prea curând.

“În actualul mediu, aceasta înseamnă, pentru BCE, stabilirea dobânzilor la un nivel suficient de restrictiv atât timp cât va fi necesar pentru a realiza o revenire rapidă a inflaţiei la ţinta BCE de 2% pe termen mediu”, a declarat Christine Lagarde la reuniunea bancară de la Jackson Hole, Wyoming, SUA.

Acestea fiind spuse, cântărește bine decizia de a lua sau nu un credit în monedă străină, fie ea și euro. Dacă nu-ți câștigi banii în această monedă și dacă nu ești dispus să plătești dobânzi piperate, ar fi bine să iei în calcul o altă variantă de finanțare.